Bitcoin Wallet, hvad er det?

Hvad er en bitcoin wallet?

Nu skal vi endelig i gang! Det første du får brug for er en bitcoin wallet. Hvilket kan lyde simpelt nok, der er dog lidt mere i det end som så. Men ingen panik, vi finder ud af det! 🙂

I det første indlæg kom jeg ind på bitcoin wallets, men for lige at genopfriske og præcisere: En bitcoin wallet er mere et sæt nøgler, end det er en pengepung. Den indeholder de nøgler, som skal til for at tilgå netop din eller dine Bitcoin adresser i blockchain. Du husker nok at blockchain er den regnskabsbog, som ligger online i tusindvis af kopier, hvori alle transaktioner og beholdninger for alle bitcoin adresser står i.

Som jeg ser det, er der 4 ting, der skal overvejes, for vælge en bitcoin wallet:

Sikkerhed (absolut det vigtigste punkt!)

Brugervenlighed

Tilgængelighed

og  hvilke Cryptocurrencies den understøtter

Desværre spænder nogle af de forskellige ovenfor lidt ben for hinanden. For eksempel er en app wallet, på din iPhone eller Android mobil, jo dejligt tilgængeligt. Problemet er bare, at den ikke er specielt sikkert.  Hvorimod en papirlap med en krypteret version af din private key og din bitcoin adresse er ret sikkert, men den scorer meget lavt på tilgængelighed.

Nu gennemgås de forskellige typer af wallets, samt hvad de er bedst brugt til. Bagefter giver jeg et par anbefalinger i hver kategori.

 

Wallet typer:

Der er to grundkategorier, som alle wallets falder ind under

Hot Wallets: Omfatter alle bitcoin wallets, der har adgang til internettet. Fælles for dem er, at de har en høj tilgængelighed, men en lav sikkerhed.

Cold Wallets: Alle de Bitcoin Wallets, som ikke har adgang til internettet. De har høj sikkerhed, men en lav tilgængelighed.

 

Wallet underkategorier:

Desktop Wallets: Disse wallets er software wallets, i den forstand at de kræver at du henter og installerer en client på din computer. De kræver ofte, at du henter hele eller dele af blockchain. De er nok de sikreste Hot Wallets man kan få. Men de ER hot. De kræver, at du sidder ved din computer, når du skal lave transaktioner. Derfor er deres tilgængelighed medium. Husk de er aldrig sikrere, end den computer du bruger. Sørg altid for at bruge en computer der er fuldt patchet/ virusbeskyttet, og har alle sikkerhedsforanstaltninger. Anvend helst en computer, der kun bruges til dette ene formål, IKKE den ungerne bruger til at surfe på! Jeg bruger kun desktop wallets til et par enkelte møntenheder, som er så nye, at de ikke understøttes af nogen anden type wallet endnu.

Mobile wallets: De er også software wallets, men i deres tilfælde er det en klient/ app til din smartphone (Android eller iPhone) eller din tablet, du skal installere.  De fungerer lidt anderledes, idet de ikke behøver hente blockchain. Den side klares på udbyders server. De har ultra høj tilgængelighed, hvem har ikke sin telefon lige ved hånden i disse tider? Blandt andet kan de bruge telefonens kamera til at scanne QR koder (computer genereret billede af bitcoin adresser), hvorved man slipper for at taste lange talstreger i bitcoin adresser ind manuelt. Mega smart! Det er sikkerhedsmæssigt, at de halter.

Paper Wallets: Ja, du læste rigtigt. Som du husker, så er en bitcoin wallet jo mest sammenlignelig med et sæt nøgler. Du kan derfor sagtens lave et stykke papir med din private key, og gemme det i et pengeskab. Når du så engang skal have penge fra den igen, så importeres den til en af sine andre wallets og vupti. Paper wallets skal ikke forveksles med paper keys (som er en slags “one time” værdikort (WIF)). Ofte skriver man ikke selve private key på papiret, men derimod en sekvens af ord, som så kan bruges til at genskabe private key  med. Det kaldes en BIP 0032 wallet.

I min optik giver paper wallets kun mening til langtidstorage af større beløb, eller til backup af almindelige wallets.

Online Web Wallets: Disse er i naturens forstand Hot wallets. De er notorisk usikre, og hvad endnu værre er, de lagrer dine private keys på deres servere. Så rent faktisk har du ikke selv kontrollen over din wallet. Et eneste kæmpe plus er, at du kan nå din wallet alle steder, hvor der er internetadgang og en browser. At det så ville være ekstremt dumt at logge på, fra feks et offentligt bibliotek, er en hel anden sag. Høj tilgængelighed, meget lav sikkerhed. Brug dem kun i aller yderste nødstilfælde! NB! Disse må ikke forveksles med browser/plugin wallets.

Browser/plugin Wallets: Hot wallets, som benytter din browser eller et plugin til denne. Der er to forskelle på disse, sammenlignet med en online web wallet. For det første har du selv dine private keys liggende, hvilket er rigtigt positivt for sikkerheden. For det andet er den at betragte som en Desktop Wallet, i og med at du selv har dine nøgler liggende. Du kan altså kun bruge den på den computer, hvor du har installeret den. Din browser fungerer blot som en erstatning for en almindelig desktop klient.

Hardware wallets: Så absolut min yngling. Hardware wallets er små microcontrollers, som du kan sætte til din computer eller telefon. De kan gemme dine private keys, og er i stand til at verificere og signere transaktioner, uden at dine nøgler nogensinde forlader enheden. De fleste hardware wallets kan arbejde sammen med en eller flere mobil eller browser wallets. Og denne hybrid kombination er i mine øjne de bedste kombination imellem sikkerhed, tilgængelighed samt brugervenlighed.

TIP: Backup af wallet. Forestil dig at du havde opskriften på Coca Cola, dit seed. Med den i hånden vil du kunne genskabe PRÆCIS den samme smag i en dåse Coca Cola, uanset hvor mange gange du mister selve dåsen. På samme måde kan man ud fra binære talkombinationer genskabe wallets. BIP 0032 er en måde hvorpå en 128bit talkombination oversættes til 12 læsbare engelske ord, som du derefter kan skrive ned og gemme. Med dem kan du til enhver tid genskabe din wallet. En backup om man vil. Langt de fleste Wallet typer bruger denne form for backup nu om dage. Det er ultra vigtigt, at du laver sådan en backup, og det er endnu vigtigere at gemme den et SIKKERT sted. Hvis nogen får fat i den, så kan de tømme din wallet, uden overhovedet at være i nærheden af din computer eller telefon.

Hvilke wallets skal du så vælge? Ja det er et godt spørgsmål, det er jo en ren jungle derude. Jeg vil i mit næste indlæg gennemgå de wallets, jeg vil anbefale at bruge. 

Skriv et svar