Bitcoin og cryptovaluta for begyndere.

Er du ligesom mig nysgerrig omkring bitcoin og anden cryptocurrency, men i tvivl om, hvor du skal ende og begynde? Så er det her siden for dig.

Formålet med denne blog er, at introducere dig til “Bitcoin verdenen” samt dele ud af de erfaringer jeg selv har gjort mig, under min egen introduktion til denne kryptiske verden. Forhåbentligt kan jeg spare dig for en masse tid og besvær 🙂

Jeg vil beskrive emner som: køb af bitcoin, bitcoin wallets, etherium og altcoins, cryptocurrency exchanges og bitcoin mining. Derudover vil jeg komme ind på best practices så som 2 faktor authentication og cold storage

Jeg gennemgår også termer som blockchain, FIAT, SEPA, FOMO, FUD, pump&dump og meget meget mere.

Da jeg skriver dette, efterhånden som jeg selv lærer mere og mere om cryptocurrency verdenen, kan du forvente, at bloggen jævnligt bliver opdateret med nye emner.

 

Måske har du først for nyligt hørt om cryptocurrency og bitcoin, eller måske ved du allerede en masse. Uanset, så er det en god ide, at læse med her, hvor det mest basale gennemgås, inden du går i gang.

Hvad er bitcoin’s?

Bitcoin’s er en decentral digital møntfod. Og hvad vil det så sige? Jo, det betyder i korte vendinger, at de ikke administreres af en central bank eller et land. I stedet for sker transaktioner direkte imellem brugere. Brugerne sender fra en wallet (bitcoin adresse) til en anden. Wallet (pengepung) er dog ikke nødvendigvis, det bedst valgte ord. I virkeligheden ville “nøglebundt”, “kode” eller måske “pengeskabkombination” være et bedre valg. Det er nemlig ikke selve dine bitcoins du har i din wallet. Det er i stedet for den hemmelige kombination/ kode, der unikt identificerer præcis, hvilke og hvor mange bitcoins du har (ja faktisk hedder det dine private keys).

Når mine bitcoins ikke ligger i min wallet, hvor filan er de så? Det er her blockchain kommer ind. Blockchain’en er en meget omfattende hovedbog, hvor alle transaktioner bliver nøje bogført af såkaldte bitcoin miners (lad os kalde dem bogfører). Blockchain er krypteret og inddelt i blokke eller kapitler, for nu at blive i jargonen. Hver gang et nyt kapitel tilføjes, så genererer bogførerne en unik hash (talstreng) af det forgående kapitel. Denne talstreng vil være præcis den samme, hver eneste gang man hash’er det foregående kapitel. Man vil derfor, ved at generere den igen, kunne se om nogen har ændret ved det foregående kapitel. Smart ikke? Pludseligt bliver det svært, at pille ved regnskabsbøgerne, for hvis nogen vil ændre i et kapitel, så er de nødt til at ændre i samtlige kapitler, der går foran det i hele blockchain. Dette er ikke nemt, når blockchainen i sig selv er distribueret imellem tusinder og atter tusinder af individuelle miners, der alle har deres fulde kopi af bogen og som 24/7 ikke laver andet end, at kontrollere alle kapitler og lave nye. 😉

De hedder forøvrigt miners fordi, deres belønning for at gøre alt det arbejde (det tager en masse computerkraft og strøm) er, at de får såkaldte “transaction fees” samt del i de få nye bitcoins, der skabes sammen med hvert nyt kapitel.

Det er den forsimplede version 🙂

Ud over bitcoin blockchain’en, findes der også andre blockchains. Den mest berømte af disse er Etherium, der er en noget nyere og meget hurtigere variant, end den bitcoin bygger på. På hver blockchain findes der sågar også mere end en valuta. På bitcoin’s blockchain er der ikke så mange forskellige valuta, men på Etherium er der mange hundrede. De betegnes samlet som ERC20 tokens. Nogen kalder dem også altcoins (alternative coins), men det ord dækker, ud over ERC20, også over valutaer, som kører på deres helt egne blockchains. Årsagen til alle disse nye valutaer/coins vil jeg komme ind på i et andet indlæg, da det er en hel verden for sig. Det er fortrinsvis alle disse nye coins, der er gået sport i at handle med.

 

Med det ovenstående på plads, kan vi kaste os ud i det. Det første du skal have, er en wallet. Du skal jo have noget at knytte alle dine bitcoin til! Hvordan laver du sådan en wallet, og hvilke typer findes der? Dette og meget mere vil være emnet på mit næste blog indlæg, som kommer imorgen d. 9/1-2018.

Skriv et svar